cover van Eigen Vuur

Eigen vuur

1944. Oostburg, Zeeuws-Vlaanderen. Het dorp waar Sooys woont wordt gebombardeerd. Zonder huis, zonder ouders en zonder wegwijzers moet hij met zijn zusje en broertjes op zoek naar veiligheid – dwars door oorlogsgebied. Bruggen zijn opgeblazen, er liggen mijnenvelden, hele gebieden zijn onder water gelopen… En ondertussen heeft hij ook nog een geheime boodschap bij zich. Wie kun je vertrouwen in een land vol vijanden en gevaar? En hoe kan er te midden van alle geweld en onzekerheid toch iets heel moois ontstaan? Als Sooys in Marries ogen kijkt, weet hij dat het kan.

Eigen Vuur is de titel van mijn nieuwe boek, het is net uit (begin april 2016). Eigen Vuur, in het Engels friendly fire, betekent dat je wordt geraakt door schutters die aan jouw kant vechten. Dat kunnen bommen zijn van geallieerden (Amerikanen, Engelsen) in de Tweede Wereldoorlog, dat kunnen ook Nederlandse bommen zijn die in deze tijd op Syrië worden afgeworpen en die burgers raken die aan ´onze´ kant staan.

Het boek vertelt de geschiedenis van Zeeuws-Vlaanderen in 1944. Vanuit Londen werden Duitse militaire doelen in die streek gebombardeerd, maar ook kerktorens, molens, dorpskernen, havens en fabrieken. Toch gaat het niet over de oorlog. Het gaat over de mensen die in dat gebied woonden. Mensen die weken in schuilkelders moesten doorbrengen, die hun vee zagen sterven, hun akkers verwoest worden, hun vaders, moeders en pasgeboren kinderen zagen omkomen door ´nevenschade´. En die meer dan zeventig jaar na die oorlog nog steeds niet de vlag uitsteken op bevrijdingsdag, omdat er niks te feesten valt met zoveel doden en zoveel verlies.

Met de knop hieronder links ga je naar de eigen plaats van het boek op deze site, met bijvoorbeeld een fragment, een beetje uitleg over eigen vuur en een verhaal over het paardenmes. De andere knop neemt je mee naar de rest van mijn site, met een compleet overzicht van mijn jeugdboeken en allerlei andere informatie.