cover van eigen vuur

Eigen vuur

Eigen vuur (friendly fire) betekent dat je wordt geraakt door schutters die aan jouw kant vechten. Dat kunnen bommen zijn van geallieerden (Amerikanen, Engelsen) in de Tweede Wereldoorlog, dat kunnen ook Nederlandse bommen zijn die in deze tijd op Syrië worden afgeworpen en die burgers raken die aan ´onze´ kant staan.
Soms is zo´n ´eigen vuur´ een toevalstreffer, dat noemen we ´nevenschade´ (collateral damage). Soms ook is het een bewust genomen risico.

In dit boek wordt de geschiedenis verteld van Zeeuws-Vlaanderen in 1944, tijdens de militaire operatie Switchback. Vanuit Londen werden Duitse militaire doelen in die streek gebombardeerd, maar ook kerktorens, molens, dorpskernen, havens en fabrieken. Dit gebeurde allemaal om strategische redenen, dat wil zeggen, dat de bombardementen ervoor zorgden dat het Duitse leger al verzwakt was, voordat het tot een treffen kwam met de grondtroepen, dus de soldaten die te voet of te paard of met tanks kwamen, over land (of eerst over zee). Ook tijdens de gevechten werd gebombardeerd, dat heet ´luchtsteun´.

Toch gaat dit boek niet over de oorlog die tussen Duitsland en de geallieerden werd uitgevochten. Dit boek gaat over de mensen die in dat gebied woonden, en van wie de huizen, scholen, kerken en dorpen verwoest werden. Mensen die weken in schuilkelders moesten doorbrengen, die hun vee zagen sterven, hun akkers verwoest worden, hun vaders, moeders en pasgeboren kinderen zagen omkomen door ´nevenschade´. En die meer dan zeventig jaar na die oorlog nog steeds niet de vlag uitsteken op bevrijdingsdag, omdat er niks te feesten valt met zoveel doden en zoveel verlies.

In Zeeuws-Vlaanderen zijn overal de sporen van deze oorlog te vinden. Meer dan de helft van het land en de bebouwing is vernield. Weinig van de oude schoonheid van dorpen en stadjes is heel gebleven. Toch is deze geschiedenis niet erg bekend. Het is moeilijk trots te zijn op zo´n oorlogsverleden. Liever praat men er niet over. In elk geval niet in het noorden. Maar in Zeeuws-Vlaanderen zelf heeft iedere familie wel een verhaal te vertellen over deze tijd.

Ik heb het verhaal gehoord van familieleden en bekenden van me, die ook zwaar geleden hebben en grote verliezen hebben moeten verwerken. Ik draag dit boek aan hen op, en ik hoop dat machthebbers over de hele wereld beseffen hoeveel ongeluk er met bommen en drones wordt uitgestort over mensen die niemand kwaad hebben gedaan.
Naast de vele boeken die ik over dit onderwerp heb gelezen, heb ik veel gehad aan de mondelinge informatie van A.B.J. Goossens, auteur van West-Zeeuws-Vlaanderen, 1939-1945, 2dln, Frans Dingemanse, Paul Dees, Oscar de Milliano, Marc Paridaen, Jan Carpentier, de familie Hoste en Liesbeth Stoffels-Christiaensen.

 

Met de knoppen aan de bovenkant kun je meer lezen uit en over het boek. Met die hieronder ga je naar de rest van mijn site. Daar vind je een compleet overzicht van mijn jeugd- en kinderboeken, met voor elk boek een plek zoals deze, en allerlei andere informatie.