cover van eigen vuur

Meer over Eigen Vuur

Op deze pagina vind je allerlei informatie over het boek die niet precies onder een van de andere kopjes thuishoort.

Besprekingen

Op zijn blog Zeeland geboekt, op de site van de PZC, heeft Jan van Damme op 6 mei een mooie bespreking geplaatst.

Dit is een boek, dat me bijzonder aan het hart gaat: Eigen vuur van Karlijn Stoffels. Het vertelt bijna het verhaal van de oorlog, zoals mijn ouders dat in Groede hebben meegemaakt. Mijn vader is daar ernstig gewond geraakt door een Engelse granaat, afkomstig van een piloot die wel in de gaten had dat de Duitsers het Rode Kruis als dekmantel gebruikten voor militaire activiteiten. Mijn moeder is met haar drie heel kleine kinderen dwars door de frontlinie naar Hoofdplaat gevlucht. Mijn zus Irene heeft die familiegeschiedenis onlangs mooi opgeschreven. Nu is er dus dit jeugdboek van Karlijn Stoffels, over het dramatische jaar 1944 in West-Zeeuws-Vlaanderen. Voor jong, maar ook voor oud zeker de moeite waard.
(...)
De schrijfster speelt in haar boek volop met de begrippen ‘goed’ en ‘fout’. Hebben de geallieerden een grote fout begaan door na de inname van Antwerpen niet meteen heel Zeeland te bevrijden? De verwoesting van Middelburg in 1940 komt ter sprake, volgens Marrie waren het de Fransen die de stad per ongeluk in brand hebben geschoten (pag. 134). De Duitse soldaat Heinrich blijkt een goeiige sul, die toch wel als deserteur voor het vuurpeloton zal eindigen. Maar er zijn ook Duitsers die op het laatste moment volstrekt onnodig nog een brandbom op de boerderij van Marrie gooien. Over goed en fout gesproken: datzelfde meisje Marrie speelt daarbij misschien wel de belangrijkste rol.
De verzetsactiviteiten van Cor Schijve in Oostburg worden gememoreerd. Er komen veel streeknamen in voor: Risseeuw, Basting, Manneke, Dieleman. Die laatste is een leraar Frans, die hevig getraumatiseerd uit het strijdgewoel tevoorschijn komt. Nog meer streekeigens komt aan bod in de figuur van Sooys. Hij werkt het hele boek door aan zijn ‘paeremes’, een bezigheid die hem rust en tijd tot nadenken geeft.
Als er één ding duidelijk wordt: West-Zeeuws-Vlaanderen komt zwaar beschadigd uit de oorlog. De op drift geslagen kinderen overleven. Maar ze zullen de beelden van de verschrikkingen nooit meer kwijtraken.

blog Zeeland Geboekt

 

In de HMC-dagbladen is een eerste recensie geplaatst, van Hanneke van den Berg (12 april 2016 in het Leidsch Dagblad).

De Tweede Wereldoorlog maakt nog steeds volop deel uit van het lesprogramma in het basisonderwijs. En dat is natuurlijk maar goed ook. 'Eigen vuur', de nieuwste juegdroman van Karlijn Stoffels, zal echter desondanks nog heel wat nieuws bevatten voor kinderen, want wat ze meestal niet leren is dat er in Nederland in WOII ook heel wat mensen om het leven zijn gekomen door bommen van geallieerden. Militairen die ons land hielpen bij de bevrijding, dus.
Het is 1944. Oostburg, het dorp van Sooys, wordt gebombardeerd door de geallieerden omdat daar nog steeds veel Duitse soldaten zitten. Samen met zijn zusje en zijn twee broertjes slaat hij op de vlucht.
(...)
In een vrijwel verlaten boerderij, waar ze gaan schuilen, ontmoeten ze Marrie. Haar haren zijn geschoren omdat haar opa met de Duitsers heulde en mensen dachten dat ze verkering had met een Duitse soldaat. Na die ervaring vertrouwt Marrie niemand meer, maar Sooys en zijn zus en broers weten toch vriendschap met haar te sluiten.

De gegevens

Gedrukt:
ISBN: 978 90 258 6972 4
Aantal pagina's: 160

E-book:
ISBN: 978 90 258 6992 2
Aantal pagina's: 144

Omslagfoto: Arcangel
Omslagontwerp: Nanja Toebak
Illustratie schutbladen: Josje Kerkhoven

NUR: 284/285

Uitgever: Leopold

Met de knoppen aan de bovenkant kun je meer lezen uit en over het boek. Met die hieronder ga je naar de rest van mijn site. Daar vind je een compleet overzicht van mijn jeugd- en kinderboeken, met voor elk boek een plek zoals deze, en allerlei andere informatie.